Instalacja technologiczna syropiarni przeznaczona jest do przygotowywania mieszanki przeznaczonej do produkcji napojów butelkowych. Dzięki zastosowaniu wysokiej klasy urządzeń pomiarowych i sprawdzonych metod programowania zapewnia dokładne dozowanie poszczególnych elementów.
Dozowanie komponentu składa się z dwóch podstawowych faz. Dozowanie zgrubne, gdzie następuje szybkie dozowanie produktu oraz dozowanie dokładne, gdzie komponent jest dozowany z mniejszą wydajnością. Takie rozwiązanie ma na celu uzyskanie powtarzalności procedury mieszanki.
Konfiguracja budowy i wyposażenia syropiarni uzależniona jest od indywidualnych potrzeb klienta i technologii produkcji jaką prowadzi.
Podstawowymi gniazdami technologicznymi syropiarni są:
• zbiorniki roztwarzania i dozowania komponentów 200 l, 500 l i 1000 l,
• zbiorniki roztwarzania i dozowania kwasków wraz ze stołem zasypowym,
• zbiorniki roztwarzania i dozowania syropu cukrowego,
• linia roztwarzania i pasteryzacji syropu cukrowego,
• instalacja dozowania syropów ze zbiorników typu „keg„,
• instalacja dozowania gęstych pulp owocowych z pomiarem dozy za pomocą wagi paletowej,
• automatyczna stacja mycia w systemie CIP.
Każda linia procesowa wyposażona jest w system wypychania wodą technologiczną oparty na pomiarze objętościowym. Takie rozwiązanie pozwala w pełni wykorzystać komponenty, które trafiają do produkcji, co przyczynia się do znacznego obniżenia kosztów produkcji i poprawienia jakości odprowadzanych ścieków.
Całość instalacji myta jest przy użyciu środków chemicznych przez stację mycia w systemie CIP.