Radzymin, Polska
+48 818 41 02

Mleczarski

GRZANIE POWIETRZA DO WIEŻY SUSZARNICZEJ

Przed przystąpieniem do procesu suszenia, należy przygotować powietrze tzn. podgrzać i oczyścić. Mamy do zaoferowania układ instalacji powietrza wraz z nagrzewnicą.

KOLEKTORY

Proponowane przez naszą firmę zespoły kolektorów pozwalają bezpiecznie usunąć produkt z linii nabiałowych, zmniejszając przez to straty.

KRYSTALIZATOR

Krystalizator jest to wielopłaszczowy zbiornik stosowany w procesach zmiany fazy laktozy z ciekłej w stały.

MLEKO ESL

Proponujemy budowę instalacji technologicznej do produkcji mleka ESL. Mleko ESL charakteryzuje się długim terminem przydatności do spożycia, przy zachowaniu wysokiej jakości odżywczej i mikrobiologicznej.

MYCIE W SYSTEMIE CIP

Stacja mycia przeznaczona jest do mycia i dezynfekcji chemicznej aparatury procesowej, rurociągów przesyłowych, zbiorników oraz cystern samochodowych.

FILTRACJA POWIETRZA NA FILTRACH WORKOWYCH

Po procesie suszenia, powietrze zawiera pewną ilość pyłów, które należy odseparować. Proponujemy dostawę i montaż filtra workowego do oczyszczania powietrza po suszeniu.

FILTRACJA POWIETRZA DO WIEŻY SUSZARNICZEJ

Filtracja powietrza podawanego na wieżę suszarniczą zapewnia jego wymaganą klasę czystości. Proponowany przez naszą firmę układ filtracji zawiera elementy filtracyjne, które posiadają atest producenta.

NORMALIZACJA BIAŁEK MLEKA

Proponujemy budowę układów membranowych do standaryzacji białek w mleku m. in. przeznaczonym do produkcji serów. Zastosowaną techniką jest zazwyczaj ultrafiltracja.

ODBIÓR M.IN. MLEKA I SERWATKI

W swojej ofercie mamy zautomatyzowane instalacje do odbioru mleka i serwatki.

PASTERYZATORY

Proponujemy szeroką gamę instalacji technologicznych służących cieplnej obróbce produktów spożywczych na różnych etapach produkcji. Wszystkie wykonywane przez nas układy dopasowywane są do warunków przyszłego użytkownika oraz zgodnie z jego wizją rozwoju.

PIGGING SYSTEM

Firma Milk Hydrosan proponuje wysoce skuteczne rozwiązanie problemu strat produktu w sposób przyjazny dla środowiska. MILK HYDROSAN PIGGING SYSTEM pozwala na odzysk produktu z instalacji rurowej oraz znaczną redukcję kosztów mycia.

REGENERACJA CIEPŁA MLEKO-SERWATKA

Obecnie serwatka służy jako surowiec do produkcji szeregu poszukiwanych produktów. Żeby można było wykorzystać ją do dalszego przerobu, musi zostać wystudzona. Wymaga to użycia dużych ilości chłodu i co za tym idzie, dużych ilości energii do jego wytworzenia.

REGENERACJA ŚRODKÓW MYJĄCYCH

Proponujemy budowę linii do regeneracji środków myjących. Oferowany przez naszą firmę układ, pozwala na oddzielenie ługu od ścieków pochodzących z mycia CIP za pomocą metalowej membrany.

SER „MASCARPONE”

Oferujemy budowę linii do produkcji sera „mascarpone” ze śmietanki. Ser posiada gęstą, kremową konsystencję i słodki śmietankowy smak.

Proponujemy budowę kompletnych linii technologicznych do produkcji sera cheddar.

Skraplacz przeponowy jest  to urządzenie w którym zachodzi przejście fazowe pary w stan ciekły. Zbudowany jest w kształcie kolumny wewnątrz której znajdują się rury wody chłodzącej.

Posiadamy w swojej ofercie urządzenia do filtracji membranowej. Główna zasada działania procesu opiera się na rozdziale strumienia produktu podawanego (tzw. nadawy)- mleko, serwatka (zarówno kwaśna i słodka), soki na strumień koncentratu (retentatu) oraz permeatu.

Wyprodukowany metodą suszenia rozpyłowego proszek musi być przetransportowany do zbiornika magazynowego lub do linii pakującej. Mamy do zaoferowania budowę transportu pneumatycznego do proszku.

Proponujemy budowę instalacji suszarniczych z wykorzystaniem suszarni rozpyłowej.

Oferujemy budowę instalacji do wirowania i baktofugacji.

 
 

Wyparka jest przeznaczona do zagęszczania mleka, produktów pochodzenia mleczarskiego oraz innych produktów o zbliżonej suchej masie. Proces zagęszczania jest realizowany w wyniku intensywnego parowania. W swojej ofercie mamy również modernizację już istniejących w zakładach instalacji wyparnych.

 

Zespół wibrofluidyzatora stanowi drugi stopień suszenia proszku. Stan fluidyzacji proszku powodowany jest przez wibracje sita i nadmuch powietrza pod sito przez układ wentylatorów.

Skuteczne usuwanie z produktu powietrza oraz niepożądanych zapachów.

FLASH COOLER

Oziębiacz służy do szybkiego rozprężnego schłodzenia koncentratu serwatki przed krystalizacją, co powoduje oszczędności w zużyciu wody lodowej i przyspieszenie krystalizacji.