Oziębiacz służy do szybkiego rozprężnego schłodzenia koncentratu serwatki przed krystalizacją, co powoduje oszczędności w zużyciu wody lodowej i przyspieszenie krystalizacji.
FILTRACJA SOKU OWOCOWEGO
Podgrzewacz skrobakowy wykorzystywany jest m.in. podczas przerobu serwatki. Wymiennik skrobakowy stosowany jest po procesie krystalizacji, w celu podgrzewania serwatki na drodze aparatu rozpyłowego suszarni.
Skraplacz przeponowy jest to urządzenie w którym zachodzi przejście fazowe pary w stan ciekły. Zbudowany jest w kształcie kolumny wewnątrz której znajdują się rury wody chłodzącej.
Posiadamy w swojej ofercie urządzenia do filtracji membranowej. Główna zasada działania procesu opiera się na rozdziale strumienia produktu podawanego (tzw. nadawy)- mleko, serwatka (zarówno kwaśna i słodka), soki na strumień koncentratu (retentatu) oraz permeatu.
Wyparka jest przeznaczona do zagęszczania mleka, produktów pochodzenia mleczarskiego oraz innych produktów o zbliżonej suchej masie. Proces zagęszczania jest realizowany w wyniku intensywnego parowania. W swojej ofercie mamy również modernizację już istniejących w zakładach instalacji wyparnych.