Radzymin, Polska
+48 818 41 02

PIGGING SYSTEM

Firma Milk Hydrosan proponuje wysoce skuteczne rozwiązanie problemu strat produktu w sposób przyjazny dla środowiska. MILK HYDROSAN PIGGING SYSTEM pozwala na odzysk produktu z instalacji rurowej oraz znaczną redukcję kosztów mycia. System działa na zasadzie procesu tłoczenia, gdzie rolę tłoka spełnia „świnka” (tzw. pig), wykonana z odpowiednio dobranego materiału (np. silikon, EPDM), która przepychana jest przez rurociąg przy użyciu medium (np. sprężonego powietrza, wody).

MILK HYDROSAN PIGGING SYSTEM zbudowany jest z dwóch głównych elementów:
•  stacji zadawania świnek (stacja startowa),
•  stacji odbioru świnek (stacja końcowa).

Linia zasilania lub odbioru wyposażona jest w system pełno przelotowych zaworów rozdzielczych (kulowych), co minimalizuje powstawanie tzw. martwych stref dla produktu. Na rurociągu, w którym prowadzony jest pigging, zainstalowane są czujniki, do potwierdzenia położenia świnki na instalacji. Informacje z czujników przesyłane
są do zaworów sterujących ilością zadawanego powietrza, co umożliwia kontrolowanie prędkości świnki w rurociągu. Stacja zadawania świnek wyposażona jest w zawór regulujący dopływ powietrza/wody oraz w zawór wentylacyjny ze specjalnym tłumikiem. Stacja zadawania, odbioru oraz linia przesyłowa, przystosowane są do mycia w systemie CIP.

Zastosowanie:

MILK HYDROSAN PIGGING SYSTEM znajduje wiele zastosowań w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się go m.in. przy produkcji czekolady, majonezu, ketchupu, musztardy, masy jajecznej, całej gamy sosów oraz półpłynnych deserów owocowych.

Dużym obszarem zastosowań jest również przemysł mleczarski, a w szczególności produkcja:
•  mlecznych napojów fermentowanych,
•  serków topionych,
•  masła i miksów,
•  sera „mascarpone”,
•  „cottage cheese”,
•  serków homogenizowanych,
•  deserów mlecznych,
•  mleka zagęszczonego.

Zalety:

•  skrócenie czasu mycia,
•  znaczne zredukowanie kosztów produkcji,
•  ochrona środowiska.