Posiadamy w swojej ofercie urządzenia do filtracji membranowej. Główna zasada działania procesu opiera się na rozdziale strumienia produktu podawanego (tzw. nadawy) – mleko, serwatka (zarówno kwaśna i słodka), soki na strumień koncentratu (retentatu) oraz permeatu. Zarówno pozyskany permeat, jak i koncentrat z powodzeniem może być stosowany w procesach przetwórczych.
Instalacje projektowane przez Milk Hydrosan są zgodne ze standardami Unii Europejskiej.
Oferta systemów membranowych Firmy Milk Hydrosan zawiera:
• układy odwróconej osmozy (RO) do mleka oraz serwatki,
• układy nanofiltracji (NF) do zagęszczania a ponadto do odsalania i odkwaszania serwatki,
• układy ultrafiltracji (UF) do standaryzacji białka w mleku serowarskim, do pozyskiwania koncentratów białek serwatkowych (WPC) oraz białek mleka (MPC), do zagęszczania białka jaj kurzych,
• układy mikrofiltracji (MF) do oczyszczania solanki serowarskiej oraz jako układy pomocnicze przy instalacji ESL,
• układy membranowe do produkcji twarożku fromage frais,
• układy membranowe do odzysku środków myjących (ługu), wody technologicznej (RO-Polisher), do uzdatniania wody (RO).
Zastosowanie metod membranowych w przemyśle mleczarskim:
Produkcja mleka spożywczego:
• zagęszczanie mleka odtłuszczonego R/O,
• odzyskiwanie środków myjących R/O,
• przeróbka odpadów- SeconDairy®,
• odzysk sody i kwasów- Micro-Steel®.
Produkcja sera:
• wstępne zagęszczanie mleka- R/O, U/F,
• zagęszczanie serwatki- R/O,
• frakcjonowanie serwatki- UF /35-90+%WPC/,
• zredukowanie zawartości związków mineralnych w serwatce- NF i diafiltracja,
• koncentracja WPC-R/O,
• zagęszczanie permeatu po ultrafiltracji-R/O,
• czyszczenie permeatu po R/O- polishing,
• czyszczenie kondensatu z wyparki-R/O,
• czyszczenie solanki- Mem-Brine®,
• odzyskiwanie środków myjących- R/O,
• przeróbka odpadów- SeconDairy®,
• odzysk sody i kwasów- Micro-Steel®.
Produkcja jogurtu:
• wstępna koncentracja mleka- R/O,
• odzyskiwanie środków myjących- R/O,
• przeróbka odpadów-SeconDairy®,
• odzysk sody i kwasów- Micro-Steel®.
Produkcja lodów:
• zagęszczanie mleka odtłuszczonego- R/O,
• odzyskiwanie środków myjących- R/O,
• przeróbka odpadów- SeconDairy®,
• odzysk sody i kwasów- MicroSteel®.
Produkcja koncentratów:
• wstępna koncentracja mleka pełnego lub odtłuszczonego- R/O,
• odzyskiwanie środków myjących- R/O,
• przeróbka odpadów- SeconDairy®,
• odzysk sody i kwasów- MicroSteel®.
Produkcja masła:
• odzyskiwanie tłuszczu z maślanki- MF, NF, UF,
• zagęszczanie maślanki- R/O,
• czyszczenie kondensatu z wyparki- R/O,
• redukcja kwasowości maślanki powstałej po zmaślaniu śmietany- NF i diafiltracja,
• odzyskiwanie środków myjących- MF, NF czy R/O,
• przeróbka odpadów- SecondDairy®,
• odzysk sody i kwasów- Micro-Steel®.