Firma Milk Hydrosan proponuje wysoce skuteczne rozwiązanie problemu strat produktu w sposób przyjazny dla środowiska. MILK HYDROSAN PIGGING SYSTEM pozwala na odzysk produktu z instalacji rurowej oraz znaczną redukcję kosztów mycia. System działa na zasadzie procesu tłoczenia, gdzie rolę tłoka spełnia „świnka” (tzw. pig), wykonana z odpowiednio dobranego materiału (np. silikon, EPDM), która przepychana jest przez rurociąg przy użyciu medium (np. sprężonego powietrza, wody).
MILK HYDROSAN PIGGING SYSTEM zbudowany jest z dwóch głównych elementów:
• stacji zadawania świnek (stacja startowa),
• stacji odbioru świnek (stacja końcowa).
Linia zasilania lub odbioru wyposażona jest w system pełno przelotowych zaworów rozdzielczych (kulowych), co minimalizuje powstawanie tzw. martwych stref dla produktu. Na rurociągu, w którym prowadzony jest pigging, zainstalowane są czujniki, do potwierdzenia położenia świnki na instalacji. Informacje z czujników przesyłane
są do zaworów sterujących ilością zadawanego powietrza, co umożliwia kontrolowanie prędkości świnki w rurociągu. Stacja zadawania świnek wyposażona jest w zawór regulujący dopływ powietrza/wody oraz w zawór wentylacyjny ze specjalnym tłumikiem. Stacja zadawania, odbioru oraz linia przesyłowa, przystosowane są do mycia w systemie CIP.
Zastosowanie:
MILK HYDROSAN PIGGING SYSTEM znajduje wiele zastosowań w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się go m.in. przy produkcji czekolady, majonezu, ketchupu, musztardy, masy jajecznej, całej gamy sosów oraz półpłynnych deserów owocowych.
Dużym obszarem zastosowań jest również przemysł mleczarski, a w szczególności produkcja:
• mlecznych napojów fermentowanych,
• serków topionych,
• masła i miksów,
• sera „mascarpone”,
• „cottage cheese”,
• serków homogenizowanych,
• deserów mlecznych,
• mleka zagęszczonego.
Zalety:
• skrócenie czasu mycia,
• znaczne zredukowanie kosztów produkcji,
• ochrona środowiska.