Radzymin, Polska
+48 818 41 02

TECHNIKI MEMBRANOWE

Posiadamy w swojej ofercie urządzenia do filtracji membranowej. Główna zasada działania procesu opiera się na rozdziale strumienia produktu podawanego (tzw. nadawy) – mleko, serwatka (zarówno kwaśna i słodka), soki na strumień koncentratu (retentatu) oraz permeatu. Zarówno pozyskany permeat, jak i koncentrat z powodzeniem może być stosowany w procesach przetwórczych.

Instalacje projektowane przez Milk Hydrosan są zgodne ze standardami Unii Europejskiej.

Oferta systemów membranowych Firmy Milk Hydrosan zawiera:

•  układy odwróconej osmozy (RO) do mleka oraz serwatki,
•  układy nanofiltracji (NF) do zagęszczania a ponadto do odsalania i odkwaszania serwatki,
•  układy ultrafiltracji (UF) do standaryzacji białka w mleku serowarskim, do pozyskiwania koncentratów białek serwatkowych (WPC) oraz białek mleka (MPC), do zagęszczania białka jaj kurzych,
•  układy mikrofiltracji (MF) do oczyszczania solanki serowarskiej oraz jako układy pomocnicze przy instalacji ESL,
•  układy membranowe do produkcji twarożku fromage frais,
•  układy membranowe do odzysku środków myjących (ługu), wody technologicznej (RO-Polisher), do uzdatniania wody (RO).

Zastosowanie metod membranowych w przemyśle mleczarskim:

Produkcja mleka spożywczego:

•  zagęszczanie mleka odtłuszczonego R/O,
•  odzyskiwanie środków myjących R/O,
•  przeróbka odpadów- SeconDairy®,
•  odzysk sody i kwasów- Micro-Steel®.

Produkcja sera:

•  wstępne zagęszczanie mleka- R/O, U/F,
•  zagęszczanie serwatki- R/O,
•  frakcjonowanie serwatki- UF /35-90+%WPC/,
•  zredukowanie zawartości związków mineralnych w serwatce- NF i diafiltracja,
•  koncentracja WPC-R/O,
•  zagęszczanie permeatu po ultrafiltracji-R/O,
•  czyszczenie permeatu po R/O- polishing,
•  czyszczenie kondensatu z wyparki-R/O,
•  czyszczenie solanki- Mem-Brine®,
•  odzyskiwanie środków myjących- R/O,
•  przeróbka odpadów- SeconDairy®,
•  odzysk sody i kwasów- Micro-Steel®.

Produkcja jogurtu:

•  wstępna koncentracja mleka- R/O,
•  odzyskiwanie środków myjących- R/O,
•  przeróbka odpadów-SeconDairy®,
•  odzysk sody i kwasów- Micro-Steel®.

Produkcja lodów:

•  zagęszczanie mleka odtłuszczonego- R/O,
•  odzyskiwanie środków myjących- R/O,
•  przeróbka odpadów- SeconDairy®,
•  odzysk sody i kwasów- MicroSteel®.

Produkcja koncentratów:

•  wstępna koncentracja mleka pełnego lub odtłuszczonego- R/O,
•  odzyskiwanie środków myjących- R/O,
•  przeróbka odpadów- SeconDairy®,
•  odzysk sody i kwasów- MicroSteel®.
 
Produkcja masła:

•  odzyskiwanie tłuszczu z maślanki- MF, NF, UF,
•  zagęszczanie maślanki- R/O,
•  czyszczenie kondensatu z wyparki- R/O,
•  redukcja kwasowości maślanki powstałej po zmaślaniu śmietany- NF i diafiltracja,
•  odzyskiwanie środków myjących- MF, NF czy R/O,
•  przeróbka odpadów- SecondDairy®,
•  odzysk sody i kwasów- Micro-Steel®.