Krystalizator jest to wielopłaszczowy zbiornik stosowany w procesach zmiany fazy laktozy z ciekłej w stały. Jest on przystosowany do prowadzenia procesu chłodzenia produktu wielowątkowo to jest: poprzez pośrednie chłodzenie wodą lodową produktu i równoległe jego mieszanie. Pozwala to na równomierne chłodzenie całej masy koncentratu.
Krystalizator wyposażony jest w mieszadło o specjalnej konstrukcji, zapewniające właściwe rozprowadzenie zarodków kryształów. Silnik mieszadła jest sprzęgnięty z motoreduktorem co zapewnia skuteczne chłodzenie oraz bezpieczną pracę mieszadła. Krystalizator jest wyposażony w instalację myjącą (gruszki), instalację oddechową, właz oraz przelew. W części dolnej krystalizator jest wyposażony w zawór, który zabezpiecza surowiec przed żelowaniem i zastyganiem. W płaszczu krystalizatora są umieszczone czujki temperatury oraz czujka zatrzymująca mieszadło w trakcie otwarcia włazu.
Dobieramy ilość i objętość krystalizatorów w celu zapewnienia odpowiedniego czasu krystalizacji, rytmiczności pracy stacji wyparnej oraz wieży suszarniczej. Wielkość krystalizatorów jest pochodną zamówień klientów i mieszczą się w granicach od 4 m3 do 16 m3.
Łącznie z krystalizatorem może być dostarczona automatyka procesu oraz pomost obsługowy. Układ automatycznej regulacji utrzymuje ustalone parametry krystalizacji. Funkcjonowanie systemu automatyki polega na kontroli i regulacji: temperatury, czasu krystalizacji, czasu chłodzenia oraz czasu obrotów mieszadła i jego kierunki.
Poniższa tabela zawiera dane techniczne krystalizatora.
ProduktNazwa operacji | Krystalizator |
Pojemność | 8 m3 |
Temp. na dopływie | ~ 42°C |
Temp. na odpływie | ~ 14°C |
Zapotrzebowanie wody lodowej | 8 m3/h t=2°C |
Wymiary gabarytowe | ~ Ø2000 x 4500Łącznie z motoreduktorem |