Proponujemy budowę instalacji suszarniczych z wykorzystaniem suszarni rozpyłowej:
• wydajność odparowania wynosi 680 kg/h,
• czynnik grzejny: para wodna, gaz, olej,
• moc zainstalowana ok. 120 kW,
• powierzchnia zabudowy 180 m2,
• wymagana wysokość pomieszczenia to 18 m.
Suszenie rozpyłowe współprądowe w atmosferze gorącego przefiltrowanego powietrza koncentratów produktów mleczarskich:
• mleko pełne,
• mleko odtłuszczone,
• serwatka,
• maślanka,
• białka serwatkowe.
Proponowane przez naszą firmę wieże suszarnicze gwarantują wysoką higienę produkcji. Wszystkie elementy suszarni, stykające się z produktem wykonane są ze stali kwasoodpornej.
Sterowanie pracą suszarni odbywa się z panelu operatora lub wizualizacji komputerowej. System zapewnia sterowanie i kontrolę pracy napędów elektrycznych urządzeń suszarni oraz regulację parametrów technologicznych.
Funkcje układu automatyki:
• kontrola pracy filtrów powietrza procesowego,
• regulacja temperatury powietrza suszącego,
• regulacja i kontrola temperatury powietrza wylotowego z wieży suszarniczej i filtra workowego,
• kontrola i utrzymanie właściwych podciśnień w całym układzie suszarniczym,
• bezpieczny rozruch i zatrzymanie suszarni,
• zapewnienie bezpieczeństwa produkcji.
Proponowana przez nas instalacja suszarnicza wyposażona jest w system bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Układ zabezpiecza urządzenia suszarni przed nadmiernym wzrostem temperatur poprzez ich kontrolę. Przekroczenie dopuszczalnych wartości temperatur na wylocie z wieży suszarni, filtra workowego – powoduje załączenie systemu gaśniczego. System sterowania i pomiarów oparty jest na nowoczesnych i niezawodnych komponentach. Archiwizacja danych pozwala na kontrolę i analizę procesu technologicznego.
PARAMETRY TECHNOLOGICZNE SUSZARNI ROZPYŁOWEJ | RODZAJ PRODUKTU/ KONCENTRATU | ||
Mleko odtłuszczone | Mleko pełne | Serwatka | |
Wydajność zasilania [kg/h] | 1220 | 1200 | 1420 |
Zawartość suchej masy w koncentracie [%] | 45 | 48 | 55÷8 |
Temperatura napływu [°C] | 42 | 42 | 15 |
Temperatura wlotowa powietrza[°C] | 185÷193 | 185÷193 | 165÷170 |
Wydajność/proszek [kg/h] | 570 | 590 | 810 |
Zawartość wody w proszku [%] | 4 | 2,5 | 3÷3,5 |
Ponadto oferujemy remont i poprawę rentowności już istniejących w zakładzie instalacji suszarniczych.
SUSZARNIA ROZPYŁOWA
Główne zespoły suszarni:
1. Zbiorniki buforowe z instalacją podawania koncentratu do suszenia.
2. Wieża suszarnicza z aparatem rozpyłowym.
3. System filtracji, grzania i rozdziału powietrza.
4. Cyklon, filtr workowy w układzie oddzielania proszku od powietrza.
5. Dosuszanie/chłodzenie proszku z zastosowaniem wibrofluidyzatora.
6. System transportu pneumatycznego (próżniowy, nadciśnieniowy).
7. Magazynowanie proszku luzem- silosy proszku.
8. Pakownia proszku- worki 25 kg, big-bag.
9. Układ zasilania elektrycznego i automatyki.
W układzie technologicznym suszarni można zastosować podgrzewacz skrobakowy do podgrzania koncentratu. Proces ten korzystnie wpływa na rozpylenie koncentratu i odparowanie wody w wieży suszarniczej. Proponujemy budowę całego układu suszarniczego jak i poszczególnych zespołów.